Ulusal ve Uluslararası Psikiyatri Camiası Bursa’da buluştu

BURKON Turizm & Kongre organizasyonuyla Türkiye Psikiyatri Derneği tarafından Bursa’da düzenlenen 53. Ulusal Psikiyatri Kongresi tamamlandı.

3-7 Ekim tarihleri arasında Merinos AKKM’de ‘Dayanıklılık-Yatkınlık’ ana temasıyla düzenlenen kongreye ulusal ve uluslararası psikiyatri hekimleri ve psikiyatri alanındaki sağlık çalışanları ile öğretim görevlileri katıldı. 12 ayrı salonda eşzamanlı olarak düzenlenen kongrenin yanı sıra ilaç firmaları da fuar alanında açtıkları stantlarla organizasyona zenginlik kattı.

Kongre çerçevesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Psikiyatri Derneği (TPD) Genel Başkanı Prof. Dr. E. Timuçin Oral, “Dayanıklılık, travma ve tehditler karşısında yıkılmadan ayakta kalabilmek, zor durumlarla başa çıkabilmek, olumsuz deneyimlerden öğrenerek geleceğe hazırlıklı olmaktır ve aslında olması gereken, dahası, doğamızda var olan da budur” dedi.

“PSİKİYATRİSTLERİN DAYANIKLILIĞI DA SINANIYOR”

‘Dayanıklı olmak, güçlük ve stres karşısında zorlanmamak demek değildir; tersine bunlara rağmen varoluşumuzu sürdürmektir’ diyen Oral şöyle konuştu: “Ülkemiz insanları son yıllarda eşine ender rastlanır zorluklar içinden geçmekteyken psikiyatristler olarak bizlerin de dayanıklılığının epeyce sınandığını söylemek yanlış olmaz. Bir yandan hemen herkesin aklına geleni söyleyebileceğini sandığı, herkesin kendini tedavi ehli sandığı psikiyatrik hastalıkları tedavi ederken bir yandan da hemen her gün şiddete uğrayan bir mesleğin mensupları olarak dayanıklılığımız sınanmaktadır.”

“KADINA ŞİDDETLE İLGİLİ ÇARPICI RAKAMLAR”

Toplantıda kadına yönelik şiddetle ilgili bilgi veren TPD Merkez Yönetim Kurulu Prof. Dr. Nurper Erberk Özen de kadına yönelik şiddeti; aile içinden sokaklara taşan toplumsal bir sorun olarak tanımladı. Özen şunları söyledi: “Kadına yönelik aile içi şiddet bir insan hakkı ihlalidir ve kadına yönelik cinsiyet ayrımcılığının bir biçimi olarak anlaşılmalıdır. Türkiye’de eşi ya da eski eşi tarafından fiziksel şiddete uğrama oranı yüzde 40’larda, duygusal şiddet yüzde 45, cinsel şiddet yüzde 15 düzeylerindedir. Kent ve kırsalda oran benzerken, lise ve üzeri eğitimlilerde oran yüzde 25, eğitimsizlerde yüzde 55 düzeyindedir. Aile, içine kapalı bir kurum değildir. Sorun toplumsal bir sorundur ve kadınların etkilenmesi tüm toplumu olumsuz etkiler.”

Kaynak: http://www.bursadabugun.com/haber/ulusal-ve-uluslararasi-psikiyatri-camiasi-bursa-da-bulustu-879502.html